Achteraf heb ik jaren lopen “martelen” en klachten gehad die als sneeuw voor de zon verdwenen zodra ik met de pil was gestopt.

“Ik ben op dit moment bijna 25 jaar en rond mijn 15e/16e begonnen met de anticonceptiepil, de microgynon 30. Deze pil werd na een aantal jaren vervangen door de estradiol levonorgestrel, toen begonnen ook de eerste klachten. Mijn allereerste klachten kreeg ik ongeveer rond mijn 19e, meer last van duizeligheid, vermoeidheid en een soort van ‘opvliegers’. Na dit te hebben besproken met de huisarts ben ik (met veel moeite) teruggegaan naar de microgynon 30. Deze heb ik ongeveer een half jaar geslikt en toen werd aangegeven door de huisarts dat ik deze pil niet langer kon krijgen en weer terug moest overgaan op de estradiol levonorgestrel. Vervolgens ben ik hierop terug overgestapt en zo’n twee jaar nog klachtenvrij geweest.

Rond mijn 21e/22e merkte ik dat ik mij anders begon te voelen. Mijn menstruaties werden heftiger en pijnlijker en daarbij kwam ook bloedarmoede om de hoek kijken. Opnieuw ben ik weer naar de huisarts gestapt. In overleg met hem is besloten dat ik gezien de heftigheid van mijn menstruaties de pil langer moest doorslikken (3 strips achter elkaar). Vanaf dat moment begonnen de doorbraakbloedingen, maar omdat mijn ijzerwaarde ‘redelijk’ bleef koos ik ervoor om liever doorbraakbloedingen te hebben dan iedere maand zo’n heftige menstruatie. Niet alleen kreeg ik meer lichamelijke klachten, zoals buikpijn, obstipatie, hoofdpijn, rugpijn, een opgeblazen gevoel en duizeligheid. Ook had ik last van een te hoge bloeddruk en geestelijke klachten.

De geestelijke klachten heb ik als het ergste ervaren. Zo’n twee weken in de maand (ongeveer de tweede helft van mijn cyclus) kreeg ik van de een op de andere dag last van slaapproblemen, hartkloppingen, erge stemmingswisselingen, huilbuien, geïrriteerd zijn, depressieve gevoelens, ongeïnteresseerdheid, paniekaanvallen, boosheid, vergeetachtigheid, extreme vermoeidheid en lusteloosheid, etc. Deze klachten werden zo erg dat ik periodes heb gehad dat ik iedere maand een aantal dagen vrij moest nemen van mijn werk, dit terwijl ik mij normaal nooit ziek meld. Op mijn werk werd niet gewaardeerd dat ik de laatste maanden zo vaak afwezig was. Los van of ik mijn pil doorslikte of niet, de klachten kwamen iedere maand terug. Toen op een gegeven moment deze klachten dusdanig mijn leven beheersten ben ik opnieuw naar de huisarts gegaan. Radeloos was ik.

De huisarts schreef mij medicijnen voor die de depressieve klachten moesten tegengaan en raadde aan om per direct te stoppen met de pil. Deze medicijnen hebben mij diezelfde avond op de huisartsenpost doen belanden. Mijn hart reageerde overgevoelig op de stoffen die in de medicijnen zaten. Ik heb vervolgens een halve week op bed gelegen, niet wetende in welke wereld ik mij bevond. Door de overgevoeligheid begon ik o.a. te hallucineren. Opnieuw moest ik mij afmelden op mijn werk. Dit is het moment geweest waarop ik opnieuw naar de huisarts ben gegaan en contact heb gezocht met Care for Women. Pas toen ik aangaf dat ik op advies van Care for Women een doorverwijzing moest vragen voor de gynaecoloog wilde de huisarts er eentje geven. Op advies van Care for Women ben ik ook vrijwel suikervrij gaan eten en een schema gaan bijhouden. Uit dit schema bleek dat er een duidelijk patroon in mijn klachten zat, net zoals bij PMS. Ik ben vervolgens door de gynaecoloog eerst lichamelijk onderzocht en daarna werd aangeraden om met de pil te stoppen maar niet per direct zoals de huisarts had voorgeschreven (n.a.v. mijn heftige reactie op de medicijnen die ik kreeg, durfde ik het advies van de huisarts om per direct te stoppen met de pil niet op te volgen, ik wilde eerst een gynaecoloog spreken). Ik moest eerst de strip afmaken. Zodra ik met de pil was gestopt ging er een wereld voor me open. Mijn bloeddruk daalde, mijn menstruaties werden stukken minder heftig en mijn ijzerwaarde werd in orde, de geestelijke en lichamelijke klachten waren volledig verdwenen.

Achteraf heb ik jaren lopen “martelen” en klachten gehad die als sneeuw voor de zon verdwenen zodra ik met de pil was gestopt. Voor mij nooit meer de anticonceptiepil. Ik ben een ander mens geworden.”

Vrouw, 25 19 december 2017